‘Geen kristallen bol maar glashelder advies’

Taxatie

Rob Driessen verzorgt taxaties ten behoeve van verzekering, verdeling, verkoop of schenking. Om een accurate uitspraak te kunnen doen over de waarde van een kunstvoorwerp dient een taxateur te beschikken over gedegen theoretische en praktische kennis. De Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in Roerende Zaken (TMV) ziet erop toe dat haar leden vakkundig en onpartijdig te werk gaan. Ook is Rob lid van de wereldwijd gerenommeerde Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS), die hoge eisen stelt als het gaat om beroepsethiek en professionaliteit. Naast speciale opdrachten voor musea, instellingen en particulieren verzorgt Rob openbare taxatiedagen op locatie en maakt hij deel uit van het specialistenteam van het bekende AVROTROS programma 'Tussen Kunst & Kitsch'.

Voor taxaties wordt een uurtarief in rekening gebracht.

contact

   
Taxatiedagen in het land (foto: Ben Deiman)

Een taxatiedag is een leuk en leerzaam evenement voor een museum, club of vereniging die iets bijzonders wil organiseren voor leden, sponsors of vrienden. Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam houdt twee keer per jaar een taxatiedag waar bezoekers hun glasobjecten kunnen laten beoordelen. Voor het museum een ideale manier om contact te leggen met liefhebbers en verzamelaars van glaskunst en hun vragen over authenticiteit en waarde te beantwoorden. www.nationaalglasmuseum.nl

Maatschap Waardewerk

In 2015 heb ik samen met Erik Paol, registertaxateur schilderijen 17e – 20e eeuw, Maatschap Waardewerk opgericht. Wij besloten de handen ineen te slaan vanwege de toenemende vraag naar taxaties van roerend cultureel erfgoed in de meest brede zin van het woord. Waardewerk werkt nauw samen met specialisten op allerlei gebied, zo kunnen we grootschalige en gecompliceerde dossiers behandelen met het gemak van één aanspreekpunt. Veel opdrachten spelen zich af binnen het publieke domein, denk aan museale collecties, kunst in de openbare ruimte, bruikleenverkeer et cetera. www.waardewerk.com

Een Wegner stoel in Assen (foto: AVROTROS)

Het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch dankt zijn grote populariteit aan de steeds weer verbazingwekkende en amusante verhalen van bezoekers in combinatie met de soms opzienbarende ontdekkingen die er worden gedaan. Ik was aangenaam verrast toen een dame kwam aanzeulen met een stoel naar ontwerp van Hans Jacob Wegner (1914 – 2007) . Een uitgelezen kans om een groot publiek kennis te laten maken met deze wereldberoemde Deense ontwerper. De stoel, model ‘CH 28’, dateert uit 1951 en was een van de eerste van vele ontwerpen die Wegner maakte voor de Deense meubelproducent Carl Hansen.

Een zilveren dienblad in Schiedam (foto: AVROTROS)

Een andere mooie vondst die ik deed tijdens Tussen Kunst & Kitsch was een uitzonderlijk groot zilveren dienblad, ontworpen en gemaakt door de bekende zilversmid Frans Zwollo Sr. (1872 - 1945). De rand is prachtig versierd met gestileerde vissen en schelpen. Het dienblad maakte ooit deel uit van een uitgebreid zilveren servies dat Zwollo maakte in opdracht van Mr. Dr. R.J. de Visser uit Arnhem. Een vermogend man, het blad alleen kostte in 1917 al 1.200 gulden. De huidige eigenaar, die het dienblad ooit op een veiling kocht, biechtte op dat hij dit pronkstuk graag gebruikt om Hollandse Nieuwe op te presenteren.